Waarvoor je het doet

Familie

Werk, familie, status, geld, persoonlijke groei – wat staat bij jou op één?

Datgene wat het belangrijkste in ons leven is, is niet altijd hetgeen waar we de meeste aandacht aan geven. Voor de een zal dat familie zijn, de ander bepaalde hobbies, weer een ander zet zijn of haar carrière bovenaan. En dat is allemaal goed.

Je zou denken dat je als vanzelf de meeste tijd steekt in de meest waardevolle dingen. Om de een of andere reden kom je daar alleen niet aan toe, of in ieder geval niet zoveel als je zou willen. Je geeft niet de aandacht aan je partner die je zou willen geven. Je werkt, je bent moe, alles komt op je af. Je speelt gitaar, en daaraan beleef je veel plezier, maar oefenen komt er nooit meer van. Of: je wordt steeds weer gedwongen om je niet volledig op je carrière te storten, al zou je dat het liefst doen.

Hoe zit dat bij jou?

Misschien weet je al wat het belangrijkste voor je is en krijgt het al je volledige aandacht. Soms is een reminder nodig, zodat je je weer even herinnert dat je je kapotwerkt 40u per week om je gezin op te bouwen. Probeer de volgende vragen steeds intuïtief, dus zonder bedenktijd, te beantwoorden. Wees eerlijk en neem je eerste reflex steeds als antwoord, en schrijf het op.

1. Wat is het allerbelangrijkste in je leven?

Als je één ding kon noemen wat je je hele leven zou willen doen, wat zou dat dan zijn? Probeer niet teveel in doelen te denken (rijk worden) maar een activiteit die belangrijk voor je is. Waar je blij van wordt en wat de meeste waarde heeft voor jou, tot in je ziel (als je in zoiets gelooft). Diep van binnen wéét je altijd wat dat is, je wil het misschien niet altijd toegeven. Wees gerust: je bent vrij om (lekker egoïstisch) iets te kiezen in je hoofd, omdat ik het je vraag. Niemand die het weet behalve jij. Waar doe je het allemaal voor?

2. Hoe wil je daar op hoge leeftijd op terugkijken? Wat heb je dan bereikt?

Deze vraag helpt om het concreter te maken: wat moet er dan gebeurd zijn, wil jij tevreden zijn met dat waardevolle ding in je leven? Wil je tijd doorbrengen met je familie? Zorg dan dat het niet iets wat je ‘ooit’ gaat doen, wat ooit komt nooit. Ga het doen. Zorg ervoor, dat je doet zoals je op je leven terug wil kijken. Wil je alle kansen in je carrière grijpen? Doe het dan vanaf vandaag. Wil je schrijven? Begin met een blog of een (filosofisch / spiritueel) dagboek. Zodat je later nooit met spijt terugkijkt – dat is op zich niet erg, maar wel als het om het meest waardevolle in je leven gaat, dat waar je alles voor doet. Wanneer ben je tevreden?

3. Welk gevoel krijg je daarbij?

Als je het hebt bereikt in je leven – wat dan? Ben je dan gelukkig, blij, rustig, opgewonden? Hou dit gevoel vast, vereenzelvig het met het waardevolle in je leven, zodat je niet vergeet wat het precies is dat jou erin gelukkig maakt. En zodat het je een positief gevoel blijft geven, geen onbereikbaar doel waardoor je verlangens je ongelukkiger maken dan ooit.

Even terug. Als je het eenmaal hebt bereikt: wat dan? Is het geluk dan blijvend, of is het een ‘prestatie’ waar je maar eventjes gelukkig van wordt en je daarna weer een nieuw doel nodig hebt om blij van te worden? Als dat zo is, dan is het misschien niet het meest waardevolle in je leven. Het waardevolle geluk is datgene wat blijvend is: een kind hebben is niet het einddoel, dan begint het geluk pas. En het blijft (op de meeste momenten dan). Eén keer een boek uitbrengen, doet dat misschien niet. Dan kun je beter zorgen dat je er blijvend plezier aan beleeft, namelijk dat je ook na dat uitgegeven boek bezig blijft met schrijven, niet om iets te bereiken maar omdat het leuk is en het je vreugde geeft.

4. Wat heb je nodig?

Okee, je weet nu zeker wat je wil en hoe je daar blijvend plezier aan beleeft. Datgene, waar jij voor opstaat elke dag, ook al ben je er nu nog niet. Wat is er nog nodig om daar te komen? Welke voorwaarden zijn er, wie moet je erbij helpen? Wie moet er opzij? Praat je erover met je partner en ondersteunt hij of zij je erin? Als je partner beseft dat het belangrijk voor je is waarschijnlijk wel – maar dan moet jij er wel open over durven zijn. Of er zijn nog andere stappen nodig, zoals een cursus, het maken van een blogpagina (easy!), een gesprek met je baas, of iets anders. Breng dat voor jezelf in kaart. Niet zodat je meer beren op de weg gaat zien, maar juist om jou te sterken zodat je het waardevolle een centrale plaats in je leven kunt geven.

5. Wat ga je dus in je gedrag nu al anders doen?

Ga het doen! Er gaat nooit iets veranderen als je het niet gewoon nu al gaat doen. Al is het maar een klein stapje – zulke kleine stapjes heb je nodig om vooruit te komen, en ook te ‘vieren’ als er zo’n stapje is gezet. Het zal je blijven motiveren, in tegenstelling tot wanneer je een groot gigantisch doel opschrijft wat je nooit in één keer kan bereiken.

Natuurlijk kun je vooruitdenken en kun je niet alles nu al toepassen. Maar doe in elk geval binnen twee weken een paar dingen. Stel acties op, en voer en een aantal van uit binnen twee weken. Of die, maar stel het niet te lang uit maar dan zakt het weg. Heb je die gedaan, stel dan weer een paar kleine, concrete, makkelijk uit te voeren acties voor binnen de weken erna. Elke reis begint met een eerste stap, en een stap zetten is klein en kunnen we allemaal.

Sluit je geluk niet op in de toekomst. Later komt niet zomaar. Als je een bepaald geluksgevoel of gewoonte wilt hebben in de toekomst, moet je bereid zijn om je daar vanaf nu al anders voor te gedragen.

Mocht je meer hebben met beelden dan met woorden, kijk dan eens onderstaande film, Family Man. Het gaat over een man die in zijn werk alles heeft bereikt, een keiharde zakenman is geworden. Hij heeft één keuze gemaakt die tot dit pad leidde: hij verliet zijn vriendin en ging voor het zakenleven. In de film maakt hij mee wat er had gebeurd als hij een andere beslissing had genomen.

 


Wil je hierop reageren? Stuur mij een persoonlijk bericht.

Deel het met iemand anders: