Volg je eigen advies op

Advies geven aan anderen is makkelijk. Maar pas je het ook toe op jezelf?

Advies geven aan anderen is makkelijk. Maar pas je het ook toe op jezelf?

Je weet anderen prima uit te leggen hoe ze met die lastige situatie om moeten gaan. “Volg je gevoel – als jij niet gelukkig bent moet je de relatie verbreken!” Of: “Zeg tegen je baas dat je het niet fijn vindt hoe hij je behandelt.” Of: “Als ik jou was, zou ik [dit of dat] doen.”

“I sometimes give myself admirable advice, but I am incapable of taking it.” ~ Lady Mary Wortley Montagu

Als je zelf in de situatie belandt, blijkt het vaak toch veel moeilijker dan gedacht. Ik ga er vanuit dat je geen hypocriet bent, maar het gewoon echt moeilijker blijkt op te volgen dan je dacht.

De vraag is dan, als jij zelf in de situatie komt en je volgt je eigen advies niet op (je spreekt je partner of baas niet aan, terwijl je dat een ander wel zou adviseren), komt dat dan omdat er toch meer aspecten van belang zijn, of haal je er meer bij dan nodig is? Meende je het advies dan niet echt? Of was je advies dan niet goed?

Redenen om je eigen advies niet op te volgen

Laten we mogelijke redenen noemen om je advies niet op te volgen.

  • Durf niet te doen
  • Bang voor gevolgen
  • Schaamte, bang zijn voor wat anderen vinden
  • Wel willen, maar niet kunnen
  • Twijfel en onzekerheid
  • De tijd er niet voor nemen
  • De makkelijke weg kiezen
  • Je haalt goede redenen en drogredenen door elkaar
  • Tegenstrijdige belangen / wensen
  • Je diepste overtuigingen niet kennen

We kennen ze allemaal wel. De enige goede reden is misschien dat je iets wel wilt, maar het niet kunt. Je bent nu eenmaal niet goed in moeilijke gesprekken voeren – je wilt wel, maar je klapt dicht! In dat geval was je advies misschien niet zo realistisch, of moet je een tussenstap maken door de vaardigheid te gaan ontwikkelen.

Alle andere gevallen gaan over ‘je diepste overtuigingen niet kennen’. Weten wie je bent. Want als je iets echt belangrijk vindt, en dat van jezelf weet, dan zijn er geen tegenstrijdige belangen meer, overwin je je angst, en doet het er niet toe wat anderen vinden. En ik denk: in jouw advies aan de ander denk je vanuit jouw belangrijkste overtuigingen. In je advies aan een ander focus je op de hoofdzaak en niet op alle bijkomende belemmeringen die eigenlijk niet echt belangrijk zijn.

Wanneer een vriend of vriendin je een situatie voorlegt en om advies vraagt, pak je de hoofdlijn eruit. Je leeft misschien wel mee, maar kiest rationeel alleen voor de aspecten die echt van belang zijn. Dat is namelijk wat hem of haar niet lukt, en waarom jij als buitenstaander in staat bent om een goed advies te geven. Ik denk dat je dus over het algemeen goede adviezen aan andere mensen geeft.

“The best way to succeed in life is to act on the advice we give to others” ~ Anoniem

Wanneer je een knoop moet doorhakken in een moeilijke situatie, breng jezelf tot rust en maak jezelf flexibel. Visualiseer dan dus dat je je beste vriend of vriendin advies zou moeten geven. Wees eerlijk tegen jezelf: wat zou je zeggen? Accepteer dat als antwoord – ook al haal je er dan allerlei redenen bij waarom je het advies niet op wilt volgen. En doe het dan.

Deel het met iemand anders: