Start je dag goed

Start de dag

Hoe start jij je dag: gehaast of relaxt?

Het begin van je dag bepaalt hoe je je de rest van de dag voelt. Als je je haast en er dingen mis gaan, blijf je humeurig en lijkt het of de rest van de dag ook uit pech bestaat. Lukt het je om wat relaxter te beginnen, dan heb je een rustige basis waarop je de rest van de dag opbouwt.

Twee momenten in de ochtend zijn belangrijk.

Voordat je naar je werk gaat

De ochtend kan heel rustgevend zijn. Het is buiten nog rustig, het is frisser, en je lichaam voelt nog de roes van de nachtrust. Je geest is nog onbevlekt en zit niet vol met ‘cookies en tijdelijke bestanden’ van een hele dag werk.

Dit moment gaan we vaak gehaast door, omdat we net op tijd op (kunnen, willen?) staan zodat we net niet te laat zijn voor werk. Als je een kwartiertje eerder naar bed gaat in de avond en een kwartier eerder opstaat, kun je dat moment creëeren waar je aan het eind van de dag vaak niet meer aan toe komt.

Een kwartiertje lezen, koffie of thee erbij, mediteren, of schrijven. Je kunt zelf weten hoe je het invult. Zie ook een omschrijving van ZenHabits. Je kunt met een goed gevoel naar je werk, met de juiste mindset om alle situaties op de manier af te handelen zoals jij het wil.

Het eerste (anderhalf) uur op je werk

Het eerste anderhalf uur is je gouden productieve moment. Je concentratie is het best is en je bent nog scherp. Helaas, als je een kantoorbaan hebt zoals ik, dan vergooi je deze scherpte aan het minst waardevolle: je emails doen. De beste tijd van je dag verspil je daaraan.

Wat ik heb gemerkt, is dat het effectiever is om vooraf een paar kleine taken voor jezelf op te schrijven en die als eerste te doen. Taken die diezelfde dag nog afmoeten, niet heel veel tijd vragen, en vooral dingen die je op dat moment af kunt maken. Want het is heerlijk om aan het begin van de dag als een raket dingen af te maken en af te vinken. Opgeruimd staat netjes. Je hoeft de rest van de dag niet meer tegen die taakjes aan te hikken en kan je op belangrijkere zaken richten. Die flow van ‘de finish bereiken’ hou je de hele dag vast. Je begint je werkdag met een vliegende start!

Extra keertje goed beginnen

Wil je het echt goed afmaken, probeer deze twee dingen dan ook in de avond te doen – alleen in omgekeerde volgorde. Doe als je thuiskomt even snel de dingen die afmoeten, zoals koken of iets opruimen. Zolang het in dit geval maar max een halfuur duurt. Je zit namelijk nog in de stemming van je werk – als je gaat zitten sta je niet meer op. Maar werk je te lang door, dan blijft er te weinig van je avond over.

Pak daarna je rustmomentje. Sluit je werkdag af – je hebt je rust nodig om je geestelijk en lichamelijk op te laden. Ga lekker ontspannen! Je hebt het verdiend.


Wil je hierop reageren? Stuur mij een persoonlijk bericht.

Deel het met iemand anders: