Rust in huis

Leef van binnen naar buiten. Thuis is je centrum - als dat op orde is, kun je meer aan.

Leef van binnen naar buiten. Thuis is je centrum – als dat op orde is, kun je alles aan.

Je thuis is je rustpunt waar je iedere dag naar terugkeert. Het is de basis – hoe kan je goed zijn op werk of studie zonder een stabiel fundament om op terug te vallen?

Dat geldt voor je relatie thuis (je partner, je familie) maar zeker ook voor het huis zelf.

Daarom hieronder een aantal tips om thuis een rustplek te hebben.

 

Opruimen

Ik ben systematisch en ordelijk, maar niet als het aankomt op het huishouden. Ik ben soms best een sloddervos – totdat ik het zat wordt en alles compleet netjes en strak wil hebben. De onrust om me heen van alle onopgeruimde spullen, een ongedweilde vloer en haren van de hond slaan over in een onrustig gevoel.

In een opgeruimde omgeving ben je eerder opgeruimd in je hoofd. Niet voor niets hebben steeds meer bedrijven een ‘clean desk policy’. Ook als je thuiskomt, is het fijn als je na een drukke werkdag niet ook nog eens de frustratie hebt van een huis dat je eigenlijk nog op zou moeten ruimen. Voordeel als je je huis netjes maakt, is dat je je meteen weer even goed over jezelf kunt voelen! Je hebt het maar mooi even gedaan, ook al had je er geen zin in. Sterk!

Hoekje voor jezelf

Creëer thuis een hoekje voor jezelf. Een extra kamer als je de luxe hebt, of een fijne (lees)stoel. Waar je even tot jezelf kan komen met een kop koffie of thee, een goed boek, of hersenloos iets passiefs doen. Zelf heb ik een aparte studeerkamer ingericht met een grote boekenkast, een donkerhouten bureau met computer, wat muziekinstrumenten, gewichten en een meditatiekussen. Alles wat je maar nodig kunt hebben om tot jezelf te komen. Ik schrijf er ook graag in een filosofisch dagboek of aan mijn blogs.

Oude spullen

In die kamer heb ik ook mijn oude spullen. Mijn eerste knuffelbeest, oude foto’s, de eerste liefdesbrieven van mijn vriendin en tekeningen en verhaaltjes die ik gemaakt heb als klein kind. Je thuisbasis vinden heeft ook te maken met je eens in de zoveel tijd terugvinden in het verleden. Je moet niet leven in het verleden, maar wanneer je zulke dingen terugziet die net op het randje van je geest herinneringen weten te raken, weet je weer even waar je vandaan komt. Wat jouw verhaal is, van toen naar nu.

Goede relatie

Maar het belangrijkste is een goede relatie in harmonie – dat wil zeggen, met je partner, kinderen en/of jezelf!

Deel het met iemand anders: