Respect

Geld Macht Respect

Geld + macht = Re$pect?

Laatst liep ik door een winkelcentrum. In een etalage van een kledingwinkel zag ik een T-shirt met Al Pacino erop, van de film Scarface. Daarop stonden drie woorden: Money, Power, (en daaronder groter): Respect!

Het is natuurlijk niet voor het eerst dat geld en macht met respect geassocieerd worden. Maar het drong op dat moment tot me door dat we daar van jongs af aan mee doordrongen worden. Of mensen je respecteren hang blijkbaar af van macht en geld. Maar respect door angst of materialisme is geen respect voor jou als persoon. Toch?

Ik zoek waarde zonder geld. Autonomie zonder macht.

Rijkdom

Rijk is iemand die om zich heen een en al overvloed ziet. Genoeg te eten, genoeg frisse lucht, genoeg liefde, niets te bewijzen en niets om voor te schamen. Gezond. In een land van vrede. Ik heb niet bijzonder veel geld. In ieder geval niet genoeg om macht of respect mee te kopen.

Macht

Laozi zei ‘He who controls others may be powerful, but he who has mastered himself is mightier still’. Ik kom in mijn werk genoeg ‘machtige’ mensen tegen. Maar zelden hebben ze controle over zichzelf op een manier waar ik echt vol van respect voor ben. Juist als je een machtig persoon bent, moet je weten wanneer een ander gelijk heeft en weet over je eigen schaduw te stappen.

Respect

Op welke manier wil je dat mensen je respecteren? Uit angst, omdat ze maar al te goed beseffen dat je niet met je laat sollen? Omdat je een zogenaamd hoge positie hebt en je mensen kunt maken of breken?

Nee. Degene die respect krijgt is zelf respectvol – naar anderen maar ook naar zichzelf. Anderen zullen merken dat je niet te raken bent en niets anders bent dan hoe je van nature bent. En dat niets dat kan veranderen.

 

Deel het met iemand anders: