Maak je dag

Klagen

De invloed die je zelf hebt op hoe leuk je dag wordt, is groter dan je misschien zou denken.

Het kan frustrerend zijn. Na een heerlijke vakantie ga je met tegenzin terug naar je werk of studie. Je gaat het weer druk krijgen en moet klussen afmaken waar je zelf niet voor gekozen hebt. Of: je hebt juist weekend, maar je moet een groot deel van je tijd besteden aan allerlei verplichtingen waar je geen zin in hebt.

Je kunt je dagen daarmee behoorlijk verpesten. Ik ken zelf het gevoel dat bepaalde dagen in je vakantie of weekend niet meetellen als ‘vrije dagen’. Bij voorbaat ben je dan ineens een paar heerlijke dagen armer! Waarschijnlijk ga je dan van die dagen ook niks meer proberen te maken. Je ondergaat ze.

Draai het om.

Zie alle dagen juist als vrije dagen, waarvan je toevallig ook nog een deel moet werken, of iets anders moet doen waar je minder zin in hebt. En besef je dat werken evengoed leuk kan zijn – zoek naar de dingen waar je wel zin in hebt, die leuk zijn om te doen of waar je weer iets van kan leren. Ga vol goede moed alle dagen in.

Maak er bij voorbaat leuke dagen van
Hoe je naar een dag of taak kijkt bepaalt voor een groot deel hoe je het daadwerkelijk zult ervaren. Vol angst en tegenzin ga je anders met een situatie om dan wanneer je heus wel beseft dat iets vervelend wordt, maar je er daarna vanaf bent en je in het proces nieuwe dingen leert, en er ook (altijd) leuke delen zijn.

Het gezegde ‘pluk de dag’ kennen we. Het doet vermoeden dat de dag zoals het zich voordoet al perfect is en je het alleen maar hoeft te pakken. Op een dieper niveau is dat misschien wel zo, maar in mijn ervaring moet je er soms ook wat voor doen om dat daadwerkelijk zo te ervaren. En soms moet je je geluk een handje helpen. Maak je dag.

Daarvoor moet je volgens mij drie fases door.

Willen
Het lijkt voor de hand te liggen dat je eerst een leuke dag moet willen hebben. Maar dat is niet zo. Denk maar aan al die mensen die altijd klagen en nooit iets aan de situatie waarin ze zich bevinden veranderen. Of die alleen maar iets negatiefs zien en dat weg willen hebben (negatief), zonder er iets anders voor in de plaats te wensen (positief). Wil je echt dat je dag leuk wordt, of wil je ook gewoon lekker zeuren? Dat kan, maar dan moet je het ook zo accepteren.

Zien
Als je het wil, is de kunst om te gaan zien wat er eigenlijk al leuk is aan de dag in kwestie. Misschien ga je weer mensen ontmoeten die je aardig vindt, of ga je iets leren waar je later je voordeel mee kunt doen. Of het is allemaal zo erg nog niet. Je moet een vervelende klus doen, okee, maar het einde van de wereld is het niet. En je bent daarna een klus verder, en je hebt je geld weer verdiend waar je je huis en eten kunt betalen.

Zie wat er al goed is. En zie dat ook de ‘minder goede’ dingen in feite onderdeel zijn en blijven van je leven, altijd, waar je ook bent. Het leven is perfect met alle imperfecties die daarbij horen.

Positioneren
Met positioneren bedoel ik keuzes maken. Je leven zo inrichten dat je vaker de dingen doet die je leuk vindt. Dat kan je werk zijn, je partner, de dingen waar je ‘ja’ tegen zegt. Omdat jij het wil en weet dat het je plezier geeft, in plaats van dat je aan verwachtingen en wensen van anderen denkt te moeten voldoen. Maak daarin keuzes – anders doen anderen het voor jou.

Heb je eenmaal een keuze gemaakt en zie je toch op tegen een dag, een taak, of een gebeurtenis? Denk dan terug aan de redenen voor je keuze en waarvoor je het doet. Je ondergaat het niet passief, je hebt er bewust voor gekozen. En als de redenen niet meer kloppen, maak dan een andere keuze.

In de meeste gevallen kost het heel veel moeite en lef om echt wat te veranderen in je leven – en vaak wil je dat ook niet echt! En dat is prima, zolang je beseft dat je je ervaring van 80% van je tegenzin waarschijnlijk kunt veranderen door de manier waarop je er zelf mee om kiest te gaan.

workboss


Wil je hierop reageren? Stuur mij een persoonlijk bericht.

Deel het met iemand anders: