Goed zijn voor vreemden

Thaise reclame

In deze prachtige Thaise commercial is een brok in je keel gegarandeerd.

De video in dit bericht laat een jongen in Thailand zie die dagelijks kleine maar goede daden verricht voor vreemden op zijn pad. Het zien van deze video zette mij aan het denken.

Als je zulke dingen doet of wilt doen voor anderen, wanneer doe je dan echt iets goed en wanneer doe je het om jezelf goed te voelen? En maakt dat wat uit? Misschien niet. En na het zien van deze video voel ook jij je misschien meer geïnspireerd om goed te zijn voor vreemden, waar je niets voor terug verwacht.

“What does he get in return, for doing this everyday? He gets nothing. He won’t be richer. Won’t appear on TV. Still anonymous. And not a bit more famous. What he does receive are emotions. He witnesses happiness. Reaches a deeper understanding. Feels the love. Receives what money can’t buy. A world made more beautiful.” 

In het Chinese confucianisme en taoïsme werd de discussie meer dan 2000 jaar geleden ook gevoerd. Waarom doe je het goede, en wat mag je ervoor terug verwachten? Waar met name het confucianisme predikte voor ‘medemenselijkheid’ en ‘rechtvaardigheid’, vond het taoïsme dat maar schijnheilig gezwets – het gaat om spontaan handelen en niet het goede doen ‘omdat het moet’ of omdat je je goed over jezelf wilt voelen: in veel gevallen kunnen mensen het dan ook niet laten om over ‘hun goede daad’ te vertellen. Hoe dan ook, zowel het confucianisme als het taoïsme zouden ze zeggen dat de persoon in de video een heel goed mens is.

Ik wil uitdragen dat het goed is om zulke kleine (of zijn het grote?) vriendelijke daden te verrichten. Wat ik kan doen, is zelf het goede voorbeeld proberen te geven – en vertellen hoe jij dat ook kunt doen.

1. Het kleine beetje moeite loont

Je kunt een ander al blij maken met iets heel kleins. Met dat kleine beetje moeite kun jij een groot verschil maken in iemands dag, en net dat steuntje in de rug bieden wat zoiemand de rest van de dag een goed gemoed geeft. En daar mag je je best ook goed over voelen – dat is jouw eigen beloning.

Het gaat niet per se om geld geven. Zelfs datgene dat niemand ooit merkt of waar je ooit dankbaarheid voor zal krijgen, is de moeite waard. Zoals iemands fietslicht die op batterij werkt uitzetten, als je bij het station ziet dat dat vergeten is. Iets voor een ander oprapen. Iemand net een stukje verder op weg helpen op werk, of een klant een stralende glimlach geven. Voor jou zo makkelijk om te doen – voor de ander een groot verschil!

2. Maak de ander tot een held

Iedereen wil zich gewaardeerd voelen. Dus als iemand iets aardigs voor je doet, laat het dan merken dat je het waardeert. Niet alleen zal de ander dat enorm fijn vinden, ook helpt diegene je dan in de toekomst nog veel liever! Ga zelf maar na, het scheelt nogal of je ‘stank voor dank’ krijgt, of dat je merkt dat iemand echt blij is met je inzet en je daarvoor complimenteert.

Zonder te slijmen, kun je iemand ook best vertellen wat je goed aan hem of haar vind. Je zou het niet denken, maar veel mensen zijn onzeker over zichzelf. Door jouw compliment geef je ze de kracht om te stralen en dit dragen ze uit bij anderen.

3. Zie het rimpeleffect

Door jouw goede daden inspireer je anderen en geef je anderen kracht – naast dat je jezelf kracht en energie geeft. Het goede dat je deed, kan andere mensen ertoe zetten dat ook voor anderen te doen. Je weet het niet – maar het kan. Je kunt het niet afdwingen, maar je kunt het wel hopen. En wie weet, heb je met jouw daad niet één iemand een goede dag bezorgd, maar een hele kring van mensen om die persoon heen ook!

glimlach

4. Verwacht niets terug

Hou je mooie daad mooi. Zoek geen bevestiging, verwacht geen dankbaarheid. Als je dankbaarheid verwacht en je krijgt het niet, zul je teleurgesteld en verbitterd worden. Als je het echt uit goede bedoelingen doet en je krijgt niet de reactie die je fijn zou vinden, maakt dat je niet uit. Je weet dat jij het goede deed. Niet dat je doof moet worden voor feedback – maar soms moet je de wijste zijn en je niet laten ontmoedigen door de domheid van een ander. Zoiemand kan ervoor zorgen dat jij niet meer ‘durft’ het goede te doen voor een ander. Laat je dat toe?

Door kleine daden kun jij net als deze jongen de wereld een stukje mooier maken. Daar is geen politiek of geen revolutie voor nodig. Alleen jij.


Wil je hierop reageren? Stuur mij een persoonlijk bericht.

Deel het met iemand anders: