De kracht van schrijven

Schrijven

Schrijven helpt je gedachten te ordenen en jezelf te horen spreken.

Je gedachten en gevoelens opschrijven is een methode om zelfkennis te ontwikkelen. Het wordt al duizenden jaren gedaan. Van filosofische reflecties zoals Epictetos of Marcus Aurelius, tot briefwisselingen van historische figuren, dagboeken van jonge meisjes en moderne dienstverlening zoals e-coaching en e-therapie.

Wat is de aantrekkingskracht van schrijven? Wat kan schrijven jou brengen? 

Met het schrijven reflecteer ik op de toepassing van levensbeschouwende lessen zoals op mijn blog en vanuit Oosterse filosofie. Omdat ik bekend ben met de voordelen, zet ik eerst een aantal van deze voordelen op een rijtje. Vervolgens geef ik een paar tips zodat je zelf ook kunt schrijven.

1. Eigen gedachten ontwikkelen

Schrijven dwingt je om je eigen gedachten in volzinnen uit te drukken. Waar je normaal flarden aan gedachten hebt die onderbroken worden door allerlei dagelijkse dingen, of in plaats van een ‘gevoel’ dat je niet verder uitdrukt. Je dwingt je gedachten in het rationele kader van de taal.

Bij het schrijven spreek je jezelf uit, zie je je zinnen, en pas je ze aan waar je denkt dat dit beter is. Je ontwikkelt zo je eigen kijk op de wereld, je ontwikkelt je karakter. Naast dat je jezelf beter kent, kun je jouw lessen dan ook veel beter delen met andere mensen die daar behoefte aan hebben.

Met schrijven kun je je eigen wijsheden en goede ideeën uitwerken. De meeste van je goede ideeën zullen komen op momenten dat je er niet voor “klaar zit”. Zorg dus altijd dat je iets bij je hebt om ideeën op te schrijven. Dit kan een klein notitieblokje zijn, of je smartphone omdat je die altijd bij je hebt.

 2. Jouw woorden zijn een spiegel

Schrijven is een goede manier om je eigen manier van denken letterlijk te ‘externaliseren’, naar buiten te brengen. In je hoofd ‘klinken’ je gedachten heel anders dan wanneer je ze op papier leest. Zeker als je over een langere periode regelmatig schrijft en dit na een tijdje terugleest. Dan kijk je er met frisse ogen naar en zie je misschien wel vaker dezelfde thema’s terugkomen. Of je ziet hoe beladen je schrijft en welke emoties je had op dat moment, terwijl je daar iets later veel luchtiger op terugkijkt.

Dan vallen andere dingen op, bijvoorbeeld je toon, je argumenten, of de emotie die erachter zit. Je gedachten, die zo logisch leken, zijn anders wanneer je ze buiten jezelf ziet. Je leert zo veel over de manier waarop je denkt en welke patronen en overtuigingen daarin verscholen zitten.

Het is anders dan wanneer je met iemand praat. Je richt je woorden aan jezelf, dus is het makkelijker om eerlijk te zijn. Ze worden niet geïnterpreteerd of verdraaid door de overtuiging en het advies van een ander. Maar bij de woorden die je zelf hebt opgeschreven kan je niet anders dan eerlijk erkennen dat dat is wat je opschreef. Woorden liegen niet.

3. Voldoening

Volgens mij is het ook goed om als voordeel te benoemen dat schrijven ook gewoon een leuke activiteit kan zijn. Dat lijkt niet een voordeel of effect van het schrijven. Maar in tegenstelling tot tijddodende activiteiten waar je geen opgewekt gevoel kan krijgt, is een leuk geschreven stuk een reden om je goed te voelen.

Maar hoe krijg je die voldoening eruit? Dat kan je op verschillende manieren doen. De een vindt het leuk om het digitaal te doen, de ander koopt liever een oud lijkend leeg boekje met leren kaft. Je kunt schrijven voor jezelf, of openbaar in een blog of forum. Het kan gaan over wat je hebt meegemaakt, of fictieve verhalen.

Schrijf van je af wat je bezighoudt – wat dat ook is. Verwerk waar je mee zit. Spreek jezelf uit. Je doet het voor jezelf en voor niemand anders.


Wil je hierop reageren? Stuur mij een persoonlijk bericht.

 

Deel het met iemand anders: