Challenge #3: 30 dagen geen iZombie

Kijken zonder te zien waar je loopt. Horen zonder te luisteren naar je omgeving. Al je focus op je telefoon.

Kijken zonder te zien waar je loopt. Horen zonder te luisteren naar je omgeving. Al je focus op je telefoon.

Je hoeft The Walking Dead niet te kijken om zombies te zien. ‘s Ochtends onderweg naar school of werk zie je kuddes voorbij komen!

Misschien zie je mij ertussen. Gefocust op de telefoon in mijn hand. Facebook, whatsapp.. of stomme spelletjes om de tijd te doden. Die zijn het ergst, want ze maken de verslaving aan de telefoon groter. Nu valt het bij mij misschien nog wel mee. Maar toch ga ik het doen: 30 dagen geen iZombie.

Wat dat betekent en wat ik ermee wil bereiken? Dat lees je hieronder.

Waarom deze uitdaging

Net als de eerdere fysieke en mentale uitdagingen, wil ik een maand lang een nieuwe gewoonte aanleren of een vervelende gewoonte afleren. Constant met de telefoon bezig zijn is zo’n vervelende gewoonte. Ik bedoel niet het bellen of praktisch contact met vrienden en familie via whatsapp. Maar gedachteloos door Facebook scrollen en de tijd doden met spelletjes.

Ten eerste is het heel erg zonde van mijn tijd. Je ‘doodt’ letterlijk de tijd, terwijl je maar beperkt de tijd hebt. Ten tweede gaat het in tegen alles wat ik hier schrijf – ik kan evenwichtig en vol wilskracht willen zijn, maar een geestdodende gewoonte gaat daar niet goed mee samen. Ten derde gaat het soms ten koste van mijn contact met mijn eigen vrouw – niet bewust en zonder dat het tot problemen leidt, maar toch. En hetzelfde geldt voor haar.

Wat ga ik doen?

1. Geen tijd doden

Momenten waarop het niet nodig is maar ik standaard de telefoon erbij pak: reizen in het OV, ergens moeten wachten, even niks te doen thuis.. de wc.. (jawel jij doet het ook!).

Dit lijkt ‘waarde-loze’ tijd die je zo snel mogelijk voorbij wilt laten gaan. Zonde eigenlijk. Ik zou beter oefeningen kunnen doen om te ontspannen of mijn ademhaling te reguleren – ik weet hoe goed dat kan werken op hoe je je voelt. Dus dat is precies wat ik ga doen.

2. Geen spelletjes meer

De spelletjes in ieder geval helemaal niet meer voor de komende 30 dagen. Ook niet als het kan of niet is om de tijd te doden of wat dan ook.

3. Telefoon niet meer in de broekzak

Als ik hem in mijn zak heb is het erg makkelijk om hem te pakken. Daarbij is het niet nodig en mogelijk slecht voor je gezondheid om hem op je lichaam te dragen. Voor mannen in hun broekzak helemaal.. en als die mogelijkheid er in zit, dan zouden we daar toch meer bewust van moeten zijn.

4. Evalueren na een maand

Zal ik wat missen over en maand, of lekker tijd overhouden om bewust te zijn en meer in de praktijk te brengen wat ik schrijf op Simpel en Treffend? Probeer het zelf ook! En lees over 30 dagen mijn bevindingen!

Deel het met iemand anders: