Challenge #3: Evaluatie

look-up-from-your-phone

Tenzij je nu op je telefoon naar Simpel en Treffend kijkt!

Een tijd geleden nam ik als uitdaging om 30 dagen geen iZombie te zijn: een maand lang bewust minder tijd doden (geest dodend?) door mijn telefoon.

Ik had me een aantal dingen voorgenomen: Geen tijd doden, geen spelletjes meer, telefoon niet meer in de broekzak, en evalueren na een maand.

En dat levert een gemengde ervaring op.

Wat er is gelukt, is te stoppen met van die verslavende spelletjes. Het is vaak even leuk, maar daarna ‘moet’ je door blijven gaan om de highscores te blijven halen of omdat je stad, boerderij of wat dan ook dagelijks onderhoud vraagt. Ik mis dat gelukkig totaal niet.

Ook ga ik er wat bewuster mee om: in plaats van steeds naar die telefoon te kijken, meer normaal contact met de mensen om je heen. Het wordt steeds normaler om tijdens gesprekken tegelijk naar je telefoon te kijken. Niet meer doen.

Telefoon niet meer in de broekzak (of in ieder geval er niet steeds naar grijpen, ook niet als er geappt wordt, dat heb ik minder gedaan. Je hebt je telefoon niet voor niets, dus ik reageer als iemand me een berichtje stuurt, al ben ik minder actief geworden in de groepchats – scheelt een hoop tijd!

Wat niet lukt: stoppen tijd doden, onder andere met Facebook. Doelloos scrollen, totdat je iets boeiends tegenkomt – je kent het wel. Doe jij dat ook?

Laten we daar eens wat dieper op in gaan. Het lijkt alsof het toch niet uit maakt dat je doelloos op Facebook of andere social media zit. En je ziet natuurlijk ook best leuke dingen voorbij komen die je misschien niet had willen missen.

Maar stel nu dat je de tijd die je daar aan kwijt bent zou investeren in het ontwikkelen van nieuwe, goede gewoontes?

Kan vanalles zijn. Mediteren. Tot rust komen. Je gewoon even vervelen en daarmee je hersenen laten ‘bijtanken’ zodat je daarna weer iets meer focus hebt. Een boek lezen. Een gesprek voeren. Reflectie.

Dat is de belangrijkste les voor mij na deze challenge. Als ik na een mensenleven lang terug zou kunnen kijken en zou kunnen zien hoeveel uren ik totaal naar mijn telefoonscherm heb zitten kijken.. dan had ik er vast een andere invulling aan willen geven!

 

 

Deel het met iemand anders: