Bruce Lee: wees als water

Bruce Lee

De metafoor van de eigenschappen van water wordt vaak gebruikt. Wat kun je hiervan leren?

In oosterse filosofie kom je regelmatig de vergelijking met water tegen. Water is zacht, stroomt om alles heen, maar slijpt door de jaren heen het hardste steen uit. Water is daarmee een inspiratiebron, tegenwoordig ook in het rationele, directere Westen.

Eén van de keren dat ik er een uitspraak over las, was op een t-shirt dat ik heb met een afbeelding van Bruce Lee erop. De tekst op de rug is een bekende quote van hem, en is als volgt:

Empty your mind. Be formless, shapeless, like water. If you put water in a cup, it becomes the cup. You put water in a bottle, it becomes the bottle. You put it in a teapot, it becomes the teapot. Water can flow or it can crash. Be water, my friend.

De nadruk op zijn vergelijking met water ligt dit keer op: het je zo natuurlijk mogelijk voegen naar de omstandigheden. Dat betekent niet dat je alles maar moet ‘slikken’ en je altijd maar inschikkelijk moet opstellen naar anderen. Wat het wel betekent, is volgens mij als volgt te beschrijven.

Accepteer je situatie

Je kunt pas vloeiend met je omstandigheden omgaan, als je voor jezelf opzij zet hoe alles volgens jou zou ‘moeten’ zijn. Anders ga je tegen je situatie vechten, iets dat zelden goed is. Dat frustreert je. Frustraties komen voort uit de realiteit die botst met hoe je vindt dat de realiteit zou moeten zijn. De realiteit, daar heb je niet altijd invloed op. Maar op je eigen denkbeelden kun je veel meer invloed leren hebben, en daarmee je jezelf en de situatie de baas blijven. Maak je manier van denken dus ‘zacht’, om zo meer aansluiting te vinden bij hoe je leven nu eenmaal verloopt. Water is vormloos.

Handel natuurlijk

Je naar de situatie voegen is niet hetzelfde als maar doen wat anderen zeggen. Water zal niet omhoog stromen als iemand dat verzoekt. Je kunt water niet grijpen. Als een beker lekt, zal het water naar buiten vloeien – of je wilt of niet. Water volgt zijn eigen weg, al naar gelang de situatie.

Dat geldt ook voor jou. Als water zijn, en je situatie accepteren, wil niet altijd zeggen dat je je erbij neer moet leggen. Als iemand je lang genoeg pest, zal je terugbijten. Dat ‘mag’! Als iemand je opdraagt iets te doen en er zijn (goede) redenen waarom jij denkt dat je het niet moet doen, dan is dat de meest natuurlijke weg om te volgen. Dat kan dus betekenen dat je juist ingaat tegen wat anderen willen.

Blijf trouw aan jezelf

Water probeert niet iets anders te zijn dan het is. Water kan van vorm veranderen, van temperatuur, van vastheid. Als het vriest, wordt het ijs. Is het heet, dan kan het veranderen in stoom. Het lijkt willoos, maar toch doet het altijd wat het zelf wil. Want water zal altijd naar het laagste punt stromen. Stoom zal altijd opstijgen. Water zal altijd nat zijn. De aard blijft altijd water en water houdt zich altijd aan zijn eigen weg, zijn eigen natuur. Hoe de situatie ook verandert en hoe water zich daar ook naar schikt, tegelijk volgt het altijd zijn eigen weg.

Hoe ben jij van nature geprogrammeerd, diep van binnen? Kun je tegemoet komen aan de situatie, zonder jezelf geweld aan te doen? Vroeg of laat zul je merken dat je niet voor niets voor meer dan 50% uit water bestaat – en je op den duur niet anders kun dan terugkeren naar je oorspronkelijke vorm, je echte identiteit.

Absorbeer en laat los

Water kan verhitten. Maar verplaats het naar een andere omgeving, en dan koelt het af. Het wordt niet boos op zichzelf dat het verhit werd, probeert het niet vast te houden, en probeert ook niet sneller af te koelen dan mogelijk is. Lekker makkelijk natuurlijk – water heeft geen eigen wil. Geen geest zoals de mens. Maar alsnog, je kunt er veel van leren.

Mensen kunnen ook leren om hun handelingen natuurlijk, logisch te maken. Je kunt een lange werkdag achter de rug hebben en vol stress naar buiten lopen. Laat je afkoelen, kijk net als water niet te lang terug en neem tijd om af te koelen, zo snel als dat bij jou past. Of je hebt iemand verdriet gedaan. Doe wat nodig is – absorbeer het, laat je angst los, en doe wat nodig is om de situatie te herstellen als dat is wat je wilt.

Tot slot

Bij water gaat dat allemaal vanzelf: wij mensenBruce Lee moeten er soms wat meer voor doen. Dat begint bij zelfkennis, en zelfacceptatie. Alleen dan weet je wat je grenzen zijn en wat je acceptabel en natuurlijk gedrag bij jezelf vindt – ook als dat niet strookt met wat andere mensen van je verwachten of van je willen.

Zie ook het volledige interview en (jawel) een muziekversie – gewoon omdat het grappig is.


Wil je hierop reageren? Stuur mij een persoonlijk bericht.

Deel het met iemand anders: