Boekentips

Wat ik hier schrijf is gebaseerd op eigen ervaringen, maar voor een groot deel ook gevormd door alle boeken die ik de afgelopen 15-20 jaar heb gelezen en mijn gedachten hebben helpen vormen. Onderstaand in willekeurige volgorde de belangrijkste.

Zhuang Zi (Kristoffer Schipper) is één van de klassieke meesterwerken van het Daoïsme. Het is niet voor iedereen weggelegd en de betekenis kan soms moeilijk te begrijpen zijn, maar het drukt daoïstische gedachten uit in kleine, vrolijke en grappige fabels en anekdotes.

Er zijn ook heel veel boeken over de Zhuang Zi geschreven. Een aantal goede zijn Filosofie met de vlinderslag, Zwervend met Zhuang Zi. En als je echt nog een slag dieper wilt: Essays on Skepticism, Relativism, and Ethics in the Zhuangzi.


Lao Zi (Kristoffer Schipper) is de andere klassieker van het Daoïsme. Het zijn hele korte stukjes tekst waar veel betekenis in verscholen ligt en is minder leesbaar dan Zhuang Zi dat gebruik maakt van leuke verhaaltjes. Maar als je erin geïnteresseerd bent, echt de moeite waard.

Er zijn natuurlijk ook boeken over de Laozi, maar deze versie van Schipper geeft genoeg uitleg.


Door dit kleine boekje raakte ik geïnteresseerd in de Stoïcijnse filosofie. Het heet “Zakboekje” en bevat het meest kernachtig de belangrijkste lessen van Epictetus. Daardoor is het vrij eenvoudig te begrijpen en daagt het je direct uit het toe te passen in je eigen dagelijks leven.

Wil je meer de diepte in, dan is het volgende boek wat voor je.


Deze Nederlandse uitleg en vertaling van al het werk dat is overgeleverd van Epictetus, is de beste en meest complete inleiding in het de filosofie van deze Stoïcijn. De inleiding legt de kernconcepten goed uit, de rest van de teksten zijn compleet uitgewerkte aantekeningen van zijn colleges, gemaakt door een van zijn leerlingen.

Er valt veel te leren van zijn manier van denken, als je vanuit de Rede op zoek wilt naar meer gemoedsrust.


Wherever you go, there you are (Job Kabat-Zinn) is een kernachtig en diepgaand boek over mindfulness, zonder dat het zweverig of moeilijk te begrijpen is. Hij weet echt waar hij het over heeft en is een autoriteit op dit gebied.

Een boek waarin het beste van Oost en West bij elkaar komt en die veel andere boeken overbodig maakt.


Consciousness Explained (Daniel Dennett) verklaart op basis van wetenschappelijke inzichten en filosofische handigheid in gedachte-experimenten hoe de geest werkt, wat bewustzijn is en wat je ‘ik’ is. Heel mooi hoe genuanceerd en down to earth zijn verklaring is.

Een ander boek van Dennett is Freedom Evolves en gaat met name over vrije wil en determinisme.


The wisdom of insecurity (Alan Watts) wordt Watts visie beschreven op dit tijdperk waarin veel minder zekerheden zijn en (daardoor) veel meer angst en onzekerheid heerst bij mensen. In plaats van terug te willen naar een vroegere situatie, beschrijft hij hoe hij denkt dat we daarmee om zouden kunnen gaan. Hij is geïnspireerd door Zen-boeddhisme en later het Daoïsme. Van Alan Watts kun je ook geluidsbestanden of video’s op internet vinden. Een ander goed boekje is ook Tao – the watercourse way.


De geschiedenis van de filosofie (Hans Joachim Störig) geeft een samenvatting van alle belangrijkste stromingen en perioden in de filosofie van vanaf de Oude Grieken tot ongeveer eind vorige eeuw.

Wat ook goede boeken zijn en meer over filosofie als levenskunst gaan, is de Kleine verhandeling over de grote deugden (André Comte-Sponville) en Filosofie als een manier van leven (Pierre Hadot).


De kracht van Wilskracht (Kelly McGonigal) beschrijft wilskracht als een spier die je kunt trainen en dus sterker kunt maken. Twee andere boeken in de sfeer van persoonlijke effectiviteit: De zeven eigenschappen van effectief leiderschap (Steven Covey) en Effect (Johann Olav Koss) over open communicatie, dingen uitspreken in plaats van opkroppen,

Deel het met iemand anders: